Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Παρουσίαση του βιβλίου "Γράμματα από τη Σμύρνη", εκδόσεις Ψυχογιός

 

Γιορτάζοντας εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή(1922-2022) ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης συνέγραψε ένα σαγηνευτικό μυθιστόρημα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, τα «Γράμματα από τη Σμύρνη».




Πρόκειται για ένα βιβλίο-οδοιπορικό στην όμορφη Σμύρνη την εποχή πριν την καταστροφή του 1922, αυτή την μαγεύτρα πόλη με το κράμα των διαφορετικών πολιτισμών, ηθών και εθίμων. Στην πόλη αυτή όπου πριν τον πόλεμο συνυπήρχαν Ρωμιοί, Τούρκοι, Λεβαντίνοι και Αρμένιοι, ο συγγραφέας τοποθετεί την δράση της μυθιστορίας του. Πρωταγωνίστρια αυτής της ιστορίας η όμορφη Πελαγία, μία Σμυρνιά, η οποία ερωτεύεται σφοδρά τον στρατιωτικό γιατρό Αλέξανδρο Καλλέργη. Η ζωή κυλά όμορφα και ξέγνοιαστα ανάμεσα σε βεγγέρες, κοσμικά γεγονότα, όμορφες συναθροίσεις και περιπλανήσεις στην πολυπολιτισμική προκυμαία του Και.



Όλα αυτά μέχρι την στιγμή που η δύνη του πολέμου είναι πιο κοντά από ποτέ και απειλεί την καθημερινότητα των ηρώων, καθώς ξαφνικά στις καρδιές τους φωλιάζει η αγωνία, η αβεβαιότητα, ο φόβος και η καχυποψία για το αντίπαλο στρατόπεδο. Η Πελαγία θα βιώσει φρικτά γεγονότα με το ξέσπασμα του πολέμου με φοβερότερο όλων την «απώλεια» και την έλλειψη επικοινωνίας με τον αγαπημένο της. Θα κατορθώσει άραγε να φύγει από τη Σμύρνη πριν να πυρποληθεί η πόλη ή όχι;

Το συγκεκριμένο ανάγνωσμα κατέχει- χωρίς  υπερβολή-  μία θέση στην καρδιά μου, καθώς όχι μόνο αναπαριστά τα αρώματα της παλιάς και ένδοξης Σμύρνης, αλλά εστιάζει στην αυτοθυσία μίας γυναίκας που θα έφτανε ακόμη και στην κόλαση για τον αγαπημένο της. Το νήμα της αφήγησης αποκαλύπτεται στον αναγνώστη μέσα από τις επιστολές της γιαγιάς πλέον Πελαγίας, που τις κληροδοτεί στην συνονόματη εγγονή της μετά από πολλά χρόνια. Για να μπορέσει όμως η εγγονή Πελαγία να αποκτήσει τα γράμματα της Σμυρνιάς γιαγιάς της καλείται να ταξιδέψει στην Σμύρνη-αφού η γιαγιά της έχει πεθάνει- για να βρει τον πολύτιμο θησαυρό. Η απόφασή της για αυτό το ταξίδι στην Τουρκία θα αλλάξει ριζικά και την δική της ζωή χωρίς να το γνωρίζει.

Ο συγγραφέας κατορθώνει να συγκινήσει τον αναγνώστη και να του δημιουργήσει την αίσθηση της νοσταλγίας μέσα από την εναλλαγή ποικίλων συναισθημάτων. Με άλλα λόγια, ο συγγραφέας χαρίζει απλόχερα όλα τα συναισθήματα μίας καλής αφήγησης που δημιουργεί χαρά, λύπη, απόγνωση, ευτυχία, ενθουσιασμό, πάθος, έρωτα. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα πλούσιο, μαγευτικό ανάγνωσμα, που με τις γλαφυρές και παραστατικές περιγραφές του αποδίδει την ιστορία μίας γυναίκας και της Σμύρνης ταξιδεύοντάς μας πίσω στον χρόνο. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα και σε όσους θέλουν να διαβάσουν τα γεγονότα του ΄22 μέσω της λογοτεχνίας και όχι μόνο μέσω της ιστορίας.





ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟΥ:

Η γιατρός Πελαγία Αντωνιάδη φτάνει στη σύγχρονη Σμύρνη. Ακολουθώντας τις οδηγίες που της άφησε η συνονόματη γιαγιά της, θα ανακαλύψει έναν χαμένο θησαυρό: τα κρυμμένα από το 1922 γράμματα αλλά και το ημερολόγιο της γιαγιάς.
Αρχίζει να τα διαβάζει και μέσα από αυτά θα γνωρίσει την παλιά πόλη, αλλά και τον μεγάλο έρωτα της γιαγιάς Πελαγίας, τον γιατρό Αλέξανδρο Καλλέργη, που της είχε σώσει τη ζωή. Και μετά ήρθε η μεγάλη φωτιά και η καταστροφή. Η Πελαγία, έχοντας χάσει τα πάντα, ακόμα και τον αγαπημένο της, φτάνει κυνηγημένη στην Αθήνα. Με πολύ κόπο θα σταθεί στα πόδια της. Όμως ποτέ δε θα ησυχάσει και μια μέρα θα βάλει σε εφαρμογή το παράτολμο σχέδιό της: θα επιστρέψει και πάλι στην κατεστραμμένη Σμύρνη για να ξαναβρεί τον Αλέξανδρο.
Ωστόσο δεν ξέρει ότι έχει μπει στη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής της. Γιατί η πορεία της στη Μικρά Ασία θα είναι μια πορεία προς το άγνωστο… ίσως και προς τον θάνατο. 
Μια ιστορία γεμάτη από τα αρώματα της παλιάς Σμύρνης και την αυτοθυσία μιας γυναίκα για τον αγαπημένο της.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ

Ο ΘΑΝΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2006, ύστερα από πολυετείς σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναγορεύτηκε διδάκτωρ Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Το 1996 και το 2002 τιμήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων για το συγγραφικό του έργο, ενώ το 2015 βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών η διδακτορική διατριβή του σχετικά με το μεσαιωνικό Ναύπλιο. Διακρίνεται για την αγάπη που έχει για το βιβλίο και ασχολείται αποκλειστικά με τη δημιουργική γραφή. Έχει συγγράψει με επιτυχία περισσότερα από σαράντα βιβλία (μυθιστορήματα, βιβλία για παιδιά και εφήβους, διηγήματα, ιστορικά έργα και δοκίμια), μερικά εκ των οποίων έχουν ήδη μεταφραστεί στο εξωτερικό.

Βρείτε το βιβλίο στο site των εκδόσεων Ψυχογιός:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου