Διαβάζοντας το βιβλίο «Λέγε με
Ισμαήλ» της συγγραφέως Τέσυ Μπάϊλα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, μπορώ
να ομολογήσω πως το συναίσθημα της ανάγνωσης ήταν μαγευτικό ταξιδεύοντάς με νοερά
στην Πόλη και το Πέρα.
Το νήμα της υπόθεσης περιπλέκεται γύρω από την ιστορία ζωής του κεντρικού ήρωα -του Ισμαήλ- ενός Τούρκου που η ιστορία του ξεκινά από την Ελλάδα και συνεχίζει στην πολυσύχναστη Πόλη. Ο Ισμαήλ συνδέεται στενά με το αγαπημένο του φίλο, τον Ισίδωρο, που όμως την φιλία τους περιπλέκει ο κοινός τους έρωτας για μία γυναίκα. Μη εξομολογούμενοι το μυστικό αυτό ούτε στον εαυτό τους δεν θα διεκδικήσουν την συγκεκριμένη γυναίκα χάριν της φιλίας τους και έτσι αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε άλλα αλυσιδωτά γεγονότα. Βέβαια, στο μυθιστόρημα ηθογραφούνται και οι χαρακτήρες άλλων ηρώων -Ελλήνων και Τούρκων- που ζουν συμφιλιωμένοι μεταξύ τους μέχρι τα Σεπτεμβριανά του 1955. Τότε, η συγγραφέας καταδεικνύει το θέμα της προσφυγιάς που διαβρώνει τις ψυχές των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν φίλους, σπιτικό και δουλειές με σκοπό την αναζήτηση μίας νέας ζωής.
Η συγγραφέας μέσω των περιγραφών της
στα σοκάκια της Πόλης, στα χαμάμ, στα καφέ σαντάν, στις αγορές και στους δρόμους
καταφέρνει να δώσει μία πολύ ρεαλιστική περιγραφή του τόπου και της εποχής με παραστατικότητα
και ζωντάνια. Είναι ένα βιβλίο που μαγνητίζει, διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον
του αναγνώστη και δημιουργεί μία νοσταλγική αναπόληση της Πόλης όπως υπήρξε
κάποτε. Ένα μυθιστόρημα κοινωνικό, διδακτικό, ιστορικό που αιχμαλωτίζει την
αίγλη μίας περασμένης αλλά εξυμνούμενης εποχής. Όπως ανέφερε και ο συγγραφέας
Δημήτρης Στεφανάκης «Το βιβλίο Λέγε με
Ισμαήλ είναι μία μαθητεία στα καπρίτσια της Ιστορίας και στις αγωνίες των
καθημερινών ανθρώπων».
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟΥ:
Πέρα 1955-1964. Μια ελληνική γειτονιά στην καρδιά της Πόλης, εκεί όπου Έλληνες και Οθωμανοί συνυπάρχουν αρμονικά, ονειρεύονται, αγαπούν, ερωτεύονται και αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Ανάμεσά τους ο καλόκαρδος Ισμαήλ με τον καφενέ του, ο μοναχικός Ισίδωρος χωμένος στη σκόνη των βιβλίων του, η λάγνα Αϊσέ που φεύγει αφήνοντας πίσω της ένα παιδί, η αρχόντισσα Καλλιάνθη, ο Ναντίρ που ορέγεται την Ασλίβ, η Εσίν που θα αλλάξει τη μοίρα της και η γριά Γιασεμώ με τον Γιουσούφ σχηματίζουν έναν θίασο που περιφέρεται στα σοκάκια της Πόλης, στους καφενέδες και στα χαμάμ, στα πορνεία, στη θάλασσα του Βοσπόρου και στις μνήμες των πατρίδων που κάποτε χάθηκαν ή ανταλλάχτηκαν. Κι ενώ αισθάνεται κανείς πως οι άνθρωποι συνεχίζουν να συμβιώνουν αρμονικά στο πολυφυλετικό σκηνικό της Πόλης, τα σύννεφα του εθνικισμού μαζεύονται στον ορίζοντα. Τα Σεπτεμβριανά αλλά και οι απελάσεις του ’64 θα αλλάξουν τη ζωή των ηρώων και της Πόλης για πάντα.
Μια ιστορία για μια ολόκληρη εποχή, τυλιγμένη σε καπνούς και αρώματα της Ανατολής, και για έναν κοσμοπολιτισμό που σβήνει. Ένα μυθιστόρημα για τα πάθη των ανθρώπων στα γρανάζια της Ιστορίας, ένα κείμενο για τη δύναμη της αγάπης και της ανθρωπιάς που αντέχουν στον χρόνο.
Βρείτε το βιβλίο στην σελίδα των εκδόσεων Ψυχογιός:
https://www.psichogios.gr/el/lege-me-ismahl.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου