Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Ένας τοίχος στη μέση του βιβλίου, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Το βιβλίο “Ένας τοίχος στη μέση του βιβλίου” του συγγραφέα Jon Agee, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, είναι ένα ευφυέστατο σύντομο παραμύθι που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω.
Το θέμα του είναι ο τοίχος. Ένας τοίχος έχει ζωγραφιστεί ακριβώς στη μέση του βιβλίου, με αποτέλεσμα να χωρίζεται σε δύο πλευρές. Ο ήρωας θεωρεί ότι μένει προστατευμένος αν μείνει στην αριστερή πλευρά, ενώ αντιμετωπίζει με φόβο την δεξιά. Είναι όμως όντως έτσι τα πράγματα;


Ο συγγραφέας αποδίδει με έξυπνο και χιουμοριστικό τρόπο το κεντρικό θέμα. Δείχνει ότι πολλές φορές τα παιδιά αλλά και εμείς οι ίδιοι χτίζουμε νοητούς τοίχους που συμβολίζουν τις προκαταλήψεις και τις φοβίες μας. Αν όμως καταφέρουμε και τους γκρεμίσουμε, τότε θα ανακαλύψουμε κάτι πολύ καλύτερο. Αξίζει, επίσης, να τονιστεί ότι η εικονογράφηση από τον ίδιο τον συγγραφέα παίζει σπουδαίο ρόλο στην απόδοση της ιστορίας.


Επομένως, το παραμύθι αυτό είναι κατάλληλο όχι μόνο για μικρούς αλλά και μεγάλους. Υποδεικνύει με άμεσο τρόπο ότι χρειάζεται να κυνηγάμε τα όνειρά μας και να μην αφήνουμε τους φόβους μας να μας κρατούν πίσω από το να τα υλοποιήσουμε.



Διακρίσεις του βιβλίου:
  • Publishers Weekly Best Books of 2018
  • Boston Globe Best Children’s Books 2018
  • Chicago Tribune Best Children’s Books of 2018
  • People Magazine Best Gift Books for Kids 2018
  • CCBC Choices List 2019

BOLOGNARAGAZZI AWARD 2020

Τα βραβεία BolognaRagazzi θεσπίστηκαν το 1996 και θεωρούνται από τα πλέον τιμητικά διεθνή βραβεία που μπορεί να λάβει ένα παιδικό βιβλίο. Στοχεύουν κάθε χρόνο στη συγκέντρωση των πιο αξιόλογων εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων, ενώ οι διακρίσεις τους τιμούν τις καλύτερες παραγωγές με βάσει την εικονογράφηση και τα κείμενα.

Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή: «Οι εικόνες διαψεύδουν το κείμενο σε αυτό το έξυπνο, πνευματώδες και δυνατό εικονογραφημένο βιβλίο, στο οποίο ένας μικροσκοπικός λευκός ιππότης πιστεύει πως ο τοίχος που υψώνεται σε κάθε σελίδα θα τον προστατεύσει από τους κινδύνους της άλλης πλευράς. Οι χαρακτήρες, που θυμίζουν καρτούν, ανατρέπουν με τις κινήσεις του σώματός τους όσα είχε αντιληφθεί λανθασμένα ο μικρός ιππότης.»

Μεταφράστηκε σε 13 γλώσσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου