Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Φάνη Πανταζή


H συγγραφέας Φάνη Πανταζή παραχώρησε συνέντευξη στους Booklovers και την Αλεξοπούλου Βασιλική για το μυθιστόρημά της "Η νύχτα των γιασεμιών" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα μυθιστόρημα με εξαίρετη πλοκή και μυστήριο που θα σας καθηλώσει με τις ανατροπές του...Όλα ξεκινούν όταν η ηρωίδα του βιβλίου, έπειτα από ένα τροχαίο ατύχημα και την απώλεια μνήμης, αναγκάζεται να συμφιλιωθεί με το παρελθόν και να ερωτευτεί από την αρχή τον σύζυγό της.. Όλα αυτά μέχρι την στιγμή που λαμβάνει ένα αναπάντεχο μήνυμα από τον εραστή της που δηλώνει πως αυτός είναι ο άντρας που αγαπάει πραγματικά.. Ελάτε λοιπόν να γνωρίσουμε καλύτερα τη συγγραφέα και να διαλευκάνουμε κάποια σημεία της υπόθεσης!

https://www.psichogios.gr/h-nyxta-twn-giasemiwn.html



Αγαπητή κυρία Πανταζή, αρχικά νιώθω την ανάγκη να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας να απαντήσετε στις ερωτήσεις μου, και να σας συγχαρώ για το μυθιστόρημά σας “Η νύχτα των γιασεμιών” από τις εκδόσεις Ψυχογιός.


  • Πώς εμπνευστήκατε τη συγκεκριμένη ιστορία; Εμπεριέχονται σε αυτήν ψίγματα αλήθειας;

Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.
Πηγή έμπνευσης ήταν η... περιέργεια. Ήμουν περίεργη να μάθω πώς νιώθει μια γυναίκα που ξυπνάει από ένα κώμα και ανακαλύπτει ότι η μισή της ζωή καλύπτεται από τα πέπλα της λήθης. Μπήκα λοιπόν στη θέση της και κάπως έτσι ξεκίνησα να γράφω.
Το βιβλίο αυτό είναι καθαρή μυθοπλασία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν περιέχει στοιχεία που συναντάμε καθημερινά στην πραγματική ζωή. Το μίσος και το ψέμα, η αγάπη και η αλληλεγγύη, η αφοσίωση και η προδοσία, ο φόβος και η ελπίδα, η δυστυχία και η λύτρωση ήταν και θα είναι πάντα αναπόσπαστα δεμένα με την ανθρώπινη μοίρα. Ωστόσο, οφείλω να διευκρινίσω ότι η συγκεκριμένη ιστορία δεν περιέχει στοιχεία αυτοβιογραφικά. Ευτυχώς δηλαδή, γιατί οι δύο ηρωίδες μου τράβηξαν του λιναριού τα πάθη.

  • Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου, η γοητευτική Μάρθα, μετά την απώλεια μνήμης αναθεωρεί όσα θεωρούσε δεδομένα και προσπαθεί να ερωτευτεί τον σύζυγό της από την αρχή...Στην πραγματικότητα είναι εφικτό κάποιος να ερωτευτεί τον ίδιο άνθρωπο ξανά;

Πιστεύω ότι είναι εφικτό, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν αλλάξει τα γούστα του και τα κριτήρια με τα οποία επιλέγει συντρόφους. Στην περίπτωση της Μάρθας, δεν είχε αλλάξει τίποτα και, άρα, υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να ερωτευτεί ξανά τον άντρα της.

  • Πολλές φορές άνθρωποι τους οποίους συναναστρεφόμαστε λειτουργούν με ιδιοτελή κίνητρα. Η Μάρθα γιατί δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει αν ο σύζυγός της ή ο εραστής της είναι ωφελιμιστής και λειτουργεί εγωκεντρικά;

Κάτω από ομαλές συνθήκες, η Μάρθα θα μπορούσε να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα. Αλλά η ηρωίδα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ ακραία, αναπάντεχη κατάσταση και, επιπλέον, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της είναι είτε πλαστά είτε λειψά. Επόμενο είναι λοιπόν να μπερδεύεται και να πελαγοδρομεί.
Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να πάθει κάποιος άνθρωπος είναι να κλονιστεί η εμπιστοσύνη που είχε σε πολύ δικούς του ανθρώπους. Δηλαδή, αυτό ακριβώς που έπαθε και η Μάρθα.

  • Στο μυθιστόρημά σας θίγεται και το ψυχικό τραύμα που προκαλείται στα παιδιά από την έλλειψη της μητρικής παρουσίας... Θεωρείτε πως τα παιδιά τέτοιων οικογενειών είναι δύσκολο να ορθοποδήσουν και να εξελιχθούν στη ζωή τους;

Όσο ευεργετική είναι η παρουσία της μητέρας στην ψυχική και συναισθηματική εξέλιξη του παιδιού, άλλο τόσο τραυματική είναι η απουσία της. Δημιουργούνται κενά και τραύματα που θα κουβαλάει όλη του τη ζωή.
Ευτυχώς, στην εποχή μας υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα που βοηθούν τους ανθρώπους να ξεπερνούν κάθε λογής ψυχικά τραύματα και να αποτινάζουν τέτοιου είδους βαρίδια. Η ψυχοθεραπεία δεν είναι πολυτέλεια και έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να σταθούν στα πόδια τους, αποδεικνύοντας ότι κανείς δεν είναι καταδικασμένος να ζει για πάντα, υποφέροντας από τις οδυνηρές αυτές πληγές.

  • Η επιλογή της Ειρήνης να ξαναφτιάξει τη ζωή της και να εμπιστευτεί έναν άντρα από την αρχή -έπειτα από την εμπειρία του βιασμού- αποδεικνύει ότι είναι μία δυναμική γυναίκα. Έτσι θέλατε να ψυχογραφήσετε την ηρωίδα στο έργο σας;

Για να είμαι ειλικρινής, απαιτώ από όλες τις ηρωίδες μου να είναι δυνατές και αποφασιστικές. Δεν μου αρέσει ο τύπος της γυναίκας που σκύβει το κεφάλι και υπομένει στωικά την αδικία, την κακή συμπεριφορά και τον εξευτελισμό. Μπορεί προς στιγμή μια ηρωίδα μου να συμβιβαστεί για κάποιους λόγους, θα είναι όμως κάτι προσωρινό και όχι μια πραγματική στάση ζωής. Αν θέλετε, αυτό είναι και ένα μήνυμα για τις αναγνώστριές μου -ειδικά τις νεώτερες- μια άποψη που με εκφράζει απόλυτα.


  • Πιστεύετε στο happy end στην αληθινή ζωή;

Στην πραγματικότητα, με ρωτάτε αν υπάρχει ευτυχία. Υπάρχει λοιπόν, μόνο που κρατάει ελάχιστα. Ακόμα και η πιο δυνατή αγάπη, η πιο αρμονική σχέση, αργά ή γρήγορα θα επηρεαστεί από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες. Βλέπετε, κανένας δεν ζει μόνος του, αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο και την τριβή της ζωής. Σημασία έχει να είναι το ζευγάρι δεμένο σφιχτά, ώστε να αντιμετωπίζει σαν μια ομάδα τις αντιξοότητες της ζωής.
Για μένα, δεν υπάρχει τίποτα πιο ερωτικό και συγκλονιστικό από δυο ανθρώπους που στηρίζουν στη ζωή ο ένας τον άλλον με νύχια και με δόντια, κόντρα σ' όλο τον κόσμο, αν χρειαστεί.

  • Διαβάσαμε πρόσφατα και το μυθιστόρημά σας “Ο Κουρσάρος” από τις εκδόσεις Ψυχογιός και εντυπωσιαστήκαμε με την γραφή σας... Το επόμενο συγγραφικό βήμα το έχετε σκεφτεί;

Έχω κάνει ήδη το μισό βήμα! Βρίσκομαι δηλαδή στη μέση μιας ιστορίας που είναι ήδη ολοκληρωμένη μέσα στο μυαλό μου, πρέπει όμως να αποτυπωθεί και η υπόλοιπη στο χαρτί. Αλλά, για να είμαι ειλικρινής, με γυροφέρνει και άλλη μια ιδέα που θέλει να γίνει βιβλίο, πρέπει όμως να περιμένει.

  • Τι θα συμβουλεύατε τους συνανθρώπους μας αυτές τις δύσκολες ώρες που δοκιμάζεται η ανθρωπότητα; Κατά την γνώμη σας είναι καιρός να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας;

Και βέβαια είναι καιρός. Υπήρχαν πολλά πράγματα που οι περισσότεροι τα θεωρούσαμε δεδομένα. Πόσοι από μας άραγε απολαμβάναμε σαν κάτι πολύτιμο μια βόλτα στο πάρκο; Ένα ωραίο φαγητό; Μια φιλική συνάντηση για κουβεντούλα και καφέ; Τα ζούσαμε και τα προσπερνούσαμε με την ανόητη βεβαιότητα ότι θα τα έχουμε και αύριο.
Και όμως. Τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή. Το μόνο σίγουρο είναι η αβεβαιότητα και το αναπάντεχο. Κι αυτό ισχύει φυσικά και χωρίς τον... εστεμμένο ιό που ήρθε και στογγυλοκάθισε στις ζωές μας, ελπίζω προσωρινά.
Η μόνιμη επωδός λοιπόν όλων των συζητήσεων αυτή την εποχή είναι μία λέξη: Υπομονή. Την προσυπογράφω κι εγώ, θυμίζοντάς σας πόσο
καλή παρέα είναι πάντα ένα ωραίο βιβλίο. 






 ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟΥ:
 Η Μάρθα, μια γοητευτική γυναίκα και κληρονόμος τεράστιας περιουσίας, που πάσχει από μετατραυματική αμνησία, προσπαθεί να γνωρίσει και να ερωτευτεί από την αρχή τον Πέτρο και κάποτε το καταφέρνει. Δεν έχει ξαναβρεί ακόμα τη μνήμη της, αλλά σιγά σιγά νιώθει ήρεμη κι ευτυχισμένη δίπλα του. Η ζωή της ξαναρχίζει να γίνεται φυσιολογική.
Μέχρι που μια νύχτα φτάνει στο κινητό της ένα ερωτικό μήνυμα από έναν άγνωστο άντρα που δηλώνει εραστής της! Ο Αχιλλέας την πληροφορεί ότι πριν από το ατύχημα συζούσαν και σκόπευαν να παντρευτούν.
Όλα ανατρέπονται ξαφνικά και η Μάρθα βρίσκεται μετέωρη ανάμεσα σε σύζυγο και εραστή. Τα στοιχεία διαψεύδουν τη μία ημέρα τον Πέτρο και την άλλη τον Αχιλλέα. Ποιος από τους δύο την αγαπά γι’ αυτό που είναι και ποιος γι’ αυτά που έχει;

Η συγκλονιστική πορεία μιας γυναίκας από το σκοτάδι στο φως, που θα φέρει στην επιφάνεια την αλήθεια και θα αποκαλύψει πολλά κρυμμένα μυστικά.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ: 
 Η ΦΑΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε οικονομικές επιστήμες στη Νομική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε σε γνωστές πολυεθνικές εταιρείες και ασχολήθηκε πέντε χρόνια με τη διαφήμιση ως κειμενογράφος. Σήμερα, κύρια απασχόλησή της είναι η λογοτεχνική μετάφραση και η συγγραφή. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου