Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Φλόγα, του Ανδρέα Κονάνου

 Γράφει η Νέλλη Αλεξοπούλου


Σε αυτές τις μέρες της αδράνειας και της στασιμότητας που όλοι βιώνουμε λόγω καραντίνας, έχουμε ανάγκη από θεϊκή έμπνευση και φώτιση και από ένα καλό βιβλίο που θα διευρύνει τους ορίζοντές μας. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό το βιβλίο “Φλόγα” του Ανδρέα Κονάνου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, βοηθά στη φώτιση του νου και της καρδιάς .

https://www.psichogios.gr/el/floga-o-anthrwpos-poy-anapse-sthn-kardia-moy-mia-fwtia.html

Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Κονάνος, γνωστός για τους ενθαρρυντικούς του λόγους, περιγράφει στο βιβλίο αυτό τα λόγια ενός σοφού γέροντα που τον αγαπούσε πολύ και τον καθοδηγούσε. Ο γέροντας αυτός που ζούσε ασκητική ζωή και είχε στο επίκεντρο της ζωής και της καρδιάς του τον Χριστό είχε καταληφθεί από θείο έρωτα, όπως μας λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας.


 Οι ιστορίες που αναφέρει είναι βιωματικές. Με άλλα λόγια, ο γέροντας μας λέει ό,τι έχει ζήσει. Αξιοποιώντας το χιούμορ, αναφέρεται σε αστεία περιστατικά και στην ικανότητά του να είναι διορατικός. Επισημαίνει τη μαγεία του μυστηρίου της εξομολόγησης και  αναδεικνύει ότι μια ζωή χωρίς ταπεινότητα και προσευχή δεν έχει νόημα, γιατί αυτές ανυψώνουν τον άνθρωπο και τον κατευθύνουν προς μία ζωή γεμάτη από χαρά και θάρρος και ελπίδα.


Πρόκειται επομένως για ένα βιβλίο- φάρο που υπενθυμίζει ότι μια απλή και ανοιχτή καρδιά σε συνδυασμό με τη δίψα για πνευματική αφύπνιση είναι  ένας σπουδαίος τρόπος για να βρει κανείς το νόημα της ζωής.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟΥ

Εύχομαι, καθώς θα διαβάζεις αυτό το βιβλίο, να γαληνέψει η ψυχή σου γλυκά και να μουδιάσει από τη Φλόγα του έρωτα. Έρωτα για τον Χριστό, για τη ζωή και για τα πάντα.
Και να δεις τα πάντα από την αρχή, σαν γιορτή! Να ερωτευτείς ξανά τον αγαπημένο και την αγαπημένη σου, τους δικούς σου, το παιδί σου, τους φίλους και γνωστούς σου, το σπίτι και τη δουλειά σου.
Να έρθουν ξανά η έκσταση, η έκπληξη και η χαρά στη ζωή σου. Να ζωντανέψουν τα νεκρωμένα κύτταρά σου και η ευαίσθητη καρδιά σου να χτυπήσει πάλι χαρμόσυνα. Και να σου φύγουν η θλίψη και η κατάθλιψη και το όποιο παράπονο. Και να γεμίσουν οι μέρες σου θαύματα και ομορφιά. Και οι νύχτες σου όνειρα γλυκά.

Ο άνθρωπος που περιγράφω στα κείμενα αυτά αγάπησε από παιδάκι τόσο πολύ τον Θεό, ερωτεύτηκε τόσο βαθιά τον Ιησού, ενώθηκε μαζί Του με τέτοια πληρότητα και δόσιμο, που έγινε και ο ίδιος Φλόγα και Φως και Έρωτας εκστατικός. Όταν το σίδερο μπει για πολλή ώρα στη φωτιά, δεν ξεχωρίζει τελικά. Γίνεται και το ίδιο κατακόκκινο. Φως εκ Φωτός.

Διάβασε τα θαυμαστά αυτά βιωματικά κείμενα που έζησα κοντά του –τα γεμάτα απλότητα, θεϊκή Χάρη και ενέργεια– με ανοιχτή καρδιά και δίψα για πνευματική αφύπνιση. Και κράτα κι ένα κεράκι, κράτα και χαρτομάντιλο. Διότι ποιος ξέρει; Μπορεί σε κάποια σελίδα να ανάψει και στη δική σου καρδιά μια Φλόγα, να ανθίσει ένα χαμόγελο, να στάξει ένα δάκρυ και να ξυπνήσει ο έρωτας. Για τα πάντα!

Το εύχομαι. Και το πιστεύω.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου