Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Συνέντευξη με την συγγραφέα Μαρία Τζιρίτα για το νέο της βιβλίο

Το βιβλίο "Το λουλούδι του πάγου" της συγγραφέως Μαρίας Τζιρίτα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, διαπραγματεύεται το θέμα της ναρκισσιστικής διαταραχής. Η συγγραφέας παραχώρησε συνέντευξη στις Booklovers και στη Νέλλη Αλεξοπούλου και μας μίλησε σχετικά με το νέο της βιβλίο και για θέματα που αγγίζουν τον σημερινό αναγνώστη.

https://www.psichogios.gr/el/to-loyloydi-toy-pagoy.html


Αγαπητή κυρία Τζιρίτα ,


Συγχαρητήρια για το νέο σας βιβλίο. Ομολογώ ότι με έκανε να προβληματιστώ και να εξετάσω τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους και πόσο αυτές μπορούν να επηρεαστούν από την ναρκισσιστική διαταραχή. Επίσης, σας ευχαριστώ θερμά για την παραχώρηση της συνέντευξης.


  • Τι σας ενέπνευσε να γράψετε τη συγκεκριμένη ιστορία;

  • Δυστυχώς η πηγή της έμπνευσης μου ήταν ένα προσωπικό μου βίωμα που μου πήρε πολλά χρόνια να ξεπεράσω. Έχοντας ένα πρόσωπο με ναρκισσιστική διαταραχή στο κοντινό μου περιβάλλον ξεκίνησα την έρευνα για το θέμα αυτό και φυσικά συμβουλεύτηκα ειδικό. Έτσι γεννήθηκε η ιστορία μου που είναι μεν μυθοπλασία αλλά με πολλά αληθινά στοιχεία.


  • Πιστεύετε ότι οι γονείς επηρεάζουν τα παιδιά τους και καθορίζουν τη συμπεριφορά τους;

  • Σαφέστατα! Ιδιαίτερα η μητέρα παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας ενός ατόμου. Τα παιδιά είτε θα μιμηθούν μια λάθος συμπεριφορά είτε θα πάνε στο άλλο άκρο για να την αποφύγουν. Σίγουρα κι ο πατέρας παίζει τον ρόλο του κι ειδικά η σχέση των γονιών μεταξύ τους. Αυτά είναι τα θεμέλια του οικοδομήματος μιας ψυχής. Αν είναι σαθρά, η κατάρρευση παραμονεύει!


  • Κεντρικό θέμα του έργου σας είναι μια ψυχολογική διαταραχή. Πόσο εύκολο είναι για έναν άνθρωπο που πάσχει από μία ψυχολογική διαταραχή να το αποδεχτεί;

  • Εξαρτάται από την διαταραχή. Η ναρκισσιστική διαταραχή έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την αίσθηση ανωτερότητας κι ως εκ τούτου ο πάσχων ποτέ δεν θα ζητήσει βοήθεια γιατί πιστεύει ακράδαντα πως δεν την χρειάζεται. Άρα ποτέ δεν θα αποδεχτεί πως έχει κάποιο πρόβλημα. Όλοι οι άλλοι είναι λάθος και μόνο αυτός σωστός!


  • Η φίλη της Αλεξάνδρας, η Ελίνα, είναι μία κοπέλα με ενοχική προσωπικότητα. Πώς μπορεί κανείς να ξεφύγει από τις ενοχές του και να αγαπήσει τον εαυτό του;

  • Ακριβώς όπως η Ελίνα: ζητώντας βοήθεια από ειδικό! Χρειάζεται πολύς χρόνος αλλά με συστηματικές συνεδρίες με ψυχοθεραπευτή μπορεί σίγουρα να τα καταφέρει.


  • Αν δεν ήσασταν συγγραφέας, θα θέλατε να είσαστε ψυχολόγος;

  • Νομίζω πως κατά κάποιο τρόπο είμαι! Αυτό σπούδασα αλλά δεν το εξάσκησα ως επάγγελμα κι αυτό ήταν επιλογή. Νεότερη είχα κι εγώ αρκετά θέματα και δεν μπορούσα να διαχειριστώ τα θέματα των άλλων. Προτίμησα να κάνω την ψυχοθεραπεία μου μέσω της συγγραφής και χαίρομαι που έστω και μ’αυτό τον τρόπο έχω βοηθήσει αρκετούς από τους αναγνώστες μου.


  • Ο έρωτας είναι ένα δυνατό συναίσθημα όπως στην περίπτωση της Αλεξάνδρας και του Λεωνίδα . Μπορούμε όμως να δικαιολογήσουμε τα πάντα εξαιτίας του;

  • Φυσικά και όχι! Ο τρόπος που θα ερωτευτεί κάποιος έχει να κάνει με την προσωπικότητα του. Αν είναι άρρωστος, άρρωστα θα ερωτευτεί. Συνήθως ερωτευόμαστε τους ανθρώπους που το άρρωστο κομμάτι τους κολλάει με το δικό μας. Κι αυτό είναι καταστροφικό στην πορεία.


  • Είναι η ζωή μας θέμα οπτικής γωνίας και αποτέλεσμα επιλογών;

  • Απολύτως! Οι επιλογές μας είμαστε εμείς οι ίδιοι. Το πως θα αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε μας συμβεί στη ζωή έχει να κάνει με το πως εμείς το βλέπουμε. Γι αυτό έχει μέγιστη σημασία να έχουμε μεγαλώσει σωστά, σε μια υγιή σχέση με την μητέρα μας.


  • Τι ετοιμάζετε για το μέλλον, έχετε σκεφτεί την υπόθεση του καινούργιου σας βιβλίου;

  • Το έχω σχεδόν ολοκληρώσει, όχι απλώς σκεφτεί! Πρόκειται γι άλλη μια αληθινή ιστορία που θέλω να πιστεύω ότι θα μας ταρακουνήσει αρκετά!


  • Θα θέλατε να ευχηθείτε κάτι στους αναγνώστες;

  • Να ευχηθώ στον κάθε έναν από σας να τα έχετε καλά με τον εαυτό σας για να έχετε τη δύναμη να αντιμετωπίζετε όλα τα δυσάρεστα της ζωής!

.................................................................................................................................................

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟΥ

Η Αλεξάνδρα Πανοπούλου είναι όμορφη, πλούσια και σύντομα θα γίνει πολύ διάσημη κατακτώντας τον τίτλο της βασίλισσας της ελληνικής τηλεόρασης. Παντρεύτηκε τον μεγάλο της έρωτα, τον Λεωνίδα, ο οποίος την λατρεύει, κι απέκτησε μαζί του έναν γιο, τον Όμηρο. Έχει πάντα κοντά της την παιδική της φίλη Ελίνα, που τρέχει σε κάθε της ανάγκη, και τους γονείς της, που δεν της χαλούν κανένα χατίρι. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι μια πολύ τυχερή κι απόλυτα ευτυχισμένη γυναίκα. Όμως δεν είναι.
Στην ιστορία του βιβλίου η ηρωίδα δεν είναι η Αλεξάνδρα, η πρωταγωνίστρια του. Πραγματική ηρωίδα είναι η Ελίνα, και τραγικοί ήρωες ο Λεωνίδας και ο μικρός Όμηρος. Σύντομα θα καταλάβετε το γιατί…

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΡΙΤΑ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Από μικρή ηλικία έγραφε διηγήματα, εμπνευσμένα από την καθημερινότητα, και στο σχολείο αρκετές εκθέσεις της είχαν διακριθεί και βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Σπούδασε ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία, αλλά τα τελευταία χρόνια την κέρδισε ο κόσμος των επιχειρήσεων και του μάρκετινγκ. Σήμερα εργάζεται ως υπεύθυνη πωλήσεων σε κατασκευαστική εταιρεία στη Γλυφάδα. Έχει δικό της κανάλι στο YouTube με τίτλο «Ταξίδι στην αυτογνωσία». Έχει μια κόρη και το χόμπι της είναι τα ενυδρεία. Λατρεύει τα ζώα και πολύ συχνά γράφει ιστορίες με πρωταγωνιστές τα αγαπημένα της χρυσόψαρα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου