Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

"Φάρος", εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Γράφει η φιλόλογος Νέλλη Αλεξοπούλου

................................................................................................................................................................

Υπάρχουν φάροι που μπορούν να φωτίσουν τον δρόμο μας, να μας ωθήσουν να δούμε με άλλα μάτια τον κόσμο και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, για να τον αφήσουμε καλύτερο. O συγγραφέας Παναγιώτης Δημητρόπουλος στο βιβλίο του "Φάρος", που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική, αναφέρεται σε πρόσωπα που αποτελούν πρότυπα για εμάς.

https://ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/faros?fbclid=IwAR1tDSsSd5xk0v3I7nGR7dK9HRqfIulFSY-fvcR6VOXXUM3Q-_Xn_YDN3z0

Συγκεκριμένα,  επισημαίνει 18 προσωπικότητες από τα αρχαία μέχρι τα πιο πρόσφατα χρόνια που αποτέλεσαν και αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους, λειτουργώντας σαν φάροι για την ανθρωπότητα. Δίνει πληροφορίες για τη βιογραφία τους και κυρίως για τις σπουδαίες πράξεις τους που επηρέασαν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και όλη την υφήλιο. Περιλαμβάνει στο έργο του ονόματα σπουδαίων γυναικών και ανδρών από διαφορετικούς κλάδους, όπως ο Αριστοτέλης, η Υπατία, η Μαρία Κάλλας και άλλοι πολλοί. Όλοι αυτοί είναι σαφώς ήρωες και ηρωίδες που θα βοηθήσουν τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες να γνωρίσουν σε βάθος την πατρίδα μας και τον πολιτισμό μας.


Αξίζει, ακόμα, να αναφερθεί η καταπληκτική εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά. Το ταλέντο της είναι πασιφανές, καθώς έχει αποδώσει με ζωντάνια και παραστατικότητα τα σπουδαία αυτά πρόσωπα. Έτσι, γίνεται πιο εύληπτο το κείμενο για τους μικρούς μας φίλους. Επίσης, τα έντονα χρώματα και τα ρητά κάνουν το βιβλίο ξεχωριστό.


Εν κατακλείδι, ο "Φάρος" τόσο σε επίπεδο μορφής όσο και σε επίπεδο περιεχομένου είναι εξαιρετικό πόνημα, διότι χαρίζει φως με τα παραδείγματα- πρότυπά του και εγκαινιάζει ένα νέο τρόπο θέασης της πραγματικότητας.


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Αριστοτέλης, Μέγας Αλέξανδρος, Υπατία,
Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης,
Μαντώ Μαυρογένους, Καλλιρρόη Παρρέν, Σπύρος Λούης,
Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, Νίκος Καζαντζάκης,
Γεώργιος Παπανικολάου, Η Κυρά της Ρω, Λέλα Καραγιάννη,
Έλλη Σουγιουλτζόγλου, Κατίνα Παξινού, Σοφία Βέμπο,
Μαρία Κάλλας, Νίκος Γκάλης.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σπουδαίοι φιλόσοφοι και ξακουστοί στρατηλάτες, πρωτοπόροι επιστήμονες, αγωνιστές της Ελευθερίας, καλλιτέχνες και αθλητές άφησαν το αποτύπωμά τους στην ιστορία της ανθρωπότητας, κάνοντας πράξη το όραμά τους με πίστη σε υψηλά ιδανικά και αξίες, με ισχυρή θέληση και γενναιότητα. Γνωρίζοντας τη ζωή και το έργο τους, γνωρίζουμε την πατρίδα μας, την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
Τα επιτεύγματά τους μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για όλα τα παιδιά, μα και για τους μεγάλους, για όλους όσοι αναζητούν έναν Φάρο να φωτίζει την πορεία της ζωής τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου