Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Ράνια Λάμπου

Η συγγραφέας Ράνια Λάμπου μίλησε με την φιλόλογο Αλεξοπούλου Βασιλική δίνοντας μία εποικοδομητική συνέντευξη γύρω από το νέο της βιβλίο "Πλανητικές Συνεντεύξεις", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική. Πρόκειται για ένα παιδικό επιστημονικό-βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά από πέντε ετών και πάνω. Με την χρήση χιουμοριστικών και αστείων διαλόγων με θέμα τους Πλανήτες, τα παιδιά μαθαίνουν αστρονομικές πληροφορίες αβίαστα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Επίσης, η συγγραφέας μας μίλησε τόσο για την βράβευσή της με "Νόμπελ Εκπαιδευτικού" όσο και για την γνώμη της γύρω από την τηλεκπαίδευση και τα νέα μοντέλα διδασκαλίας.










1.Αγαπητή κυρία Λάμπου, αρχικά νιώθω την ανάγκη να σας ευχαριστήσω για την τιμή να παραχωρήσετε στους Booklovers αυτή τη συνέντευξη.  Τι σας ενέπνευσε για να γράψετε τις “Πλανητικές Συνεντεύξεις” που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική;
Την προηγούμενη χρονιά ασχολήθηκα με έναν κύκλο σπουδών αστρονομίας για παιδιά δημοτικού. Ο στόχος μου ήταν να κάνω τη γνώση όσο πιο ελκυστική γινόταν και επεδίωξα να δώσω νόημα και ενδιαφέρον στις πληροφορίες, πράγμα που θα κινητοποιούσε τα παιδιά στη διαδικασία μάθησης. Το βιβλίο ήταν το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μου να συνδυάσω την επιστημονική γνώση με τη λογοτεχνία και η απώτατη κατάληξη μιας προσπάθειας να γίνει η επιστήμη προσιτή στα παιδιά και γενικότερα στο ευρύ κοινό. Ο συνδυασμός χιούμορ, φαντασίας και επιστημονικής πληροφορίας είναι ένα στοιχείο που εγγυάται επιτυχία στη διδασκαλία ακόμα και των πιο δύσκολων εννοιών.


2.Οι πλανήτες καλούνται να εγκαταλείψουν για λίγο τις θέσεις τους στο ηλιακό σύστημα και να επισκεφθούν τον πλανήτη Γη, για να παραχωρήσουν συνέντευξη σε έναν επιτυχημένο δημοσιογράφο. Πώς εμπνευστήκατε τον χαρακτήρα του οξυδερκούς δημοσιογράφου;
Ο δημοσιογράφος είναι ένα πρόσωπο που έγινε πολύ οικείο στα παιδιά μέσα από την τηλεόραση, ιδιαίτερα μέσα από τα ειδησεογραφικά προγράμματα που παρακολουθούν οι γονείς τους. Η τηλεόραση έχει την ικανότητα να προβάλει ένα θέμα με τρόπο που το καθιστά πολύ ενδιαφέρον στο ευρύ κοινό. Αυτό το επικοινωνιακό πλεονέκτημα της τηλεόρασης και της δημοσιογραφίας αξιοποίησα για να κάνω την αστρονομία προσιτή στα παιδιά.


3.Εσάς ποιος είναι ο αγαπημένος σας πλανήτης και γιατί;
Η Αφροδίτη είναι ο αγαπημένος μου πλανήτης. Η ομορφιά του και το μυστήριό του μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Είναι γνωστό ότι ο πλανήτης αυτός δεν μπορεί να μελετηθεί εύκολα λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών συνθήκων που επικρατούν εκεί. Είναι παράξενο πώς η ομορφιά της λαμπερής ομίχλης που περιβάλλει τον πλανήτη συνδυάζεται με την τοξικότητα και την επικινδυνότητα, επειδή, όπως είναι γνωστό, η ομίχλη αυτή αποτελείται από οξέα και δηλητηριώδη αέρια σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.


4.Τι θέλατε να πετύχετε με την δημοσίευση του συγκεκριμένου παιδικού αλλά συνάμα επιστημονικού βιβλίου;
Θα ήθελα μέσα από το βιβλίο αυτό τα παιδιά να αγαπήσουν την αστρονομία και γενικότερα την επιστήμη. Γι’ αυτό εμπνεύστηκα πρωτότυπους διαλόγους που είναι δύσκολο να σβηστούν από τη μνήμη και μαζί με τους διαλόγους αυτούς ελπίζω ότι θα είναι δύσκολο να σβηστούν από τη μνήμη και οι πληροφορίες.


5.Πέρυσι διακριθήκατε ανάμεσα στους 50 καλύτερους εκπαιδευτικούς του κόσμου με το βραβείο “Global Teacher Prize” για τις δράσεις σας στη Φυσική και την Αστρονομία!  Πώς νιώθετε για την ανταπόδοση των κόπων σας;
Αυτή η διάκριση είναι μεγάλη τιμή για μένα καθώς όπως είναι γνωστό το ‘’Global Teacher Prize’’ θεωρείται το «Νόμπελ των εκπαιδευτικών». Νιώθω χαρά και συγκίνηση που ένας τόσο σημαντικός οργανισμός όπως το Varkey Foundation αποφάσισε να τιμήσει το έργο μου, τις ατελείωτες ώρες που πέρασα εργαζομένη πάνω στα πρότζεκτ μου και τη φιλότιμη συμμετοχή των μαθητών μου.

6. Για σας τι σημαίνει επιστήμη;  Τι θα συμβουλεύατε τους νέους του σήμερα που έρχονται αντιμέτωποι με νέα δεδομένα, όπως η τηλεκπαίδευση;
Η επιστήμη είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρώπινου είδους. Η αγάπη για τη γνώση είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση και η επιστήμη είναι το δημιούργημα αυτής της αγάπης. Θα συμβούλευα τους νέους του σήμερα να μην αποθαρρύνονται από τις τεχνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στα πλαίσια της νέας πραγματικότητας, αλλά να δουν τα νέα δεδομένα σαν μια πρόκληση και σαν μια ευκαιρία να γίνουν δυνατότεροι και να βγουν νικητές στο τέλος. Η αγάπη για τη γνώση δεν μειώνεται με τις δυσκολίες, ίσως μάλιστα δυναμώνει.


7.Με βάση το βιβλίο σας αναρωτιέμαι αν όντως είναι εφικτή η ζωή σε άλλους πλανήτες.
Υπάρχουν κάποιοι πλανήτες και κυρίως κάποιοι δορυφόροι του ηλιακού συστήματος, όπως ο Τιτάνας του Κρόνου, που θα μπορούσαν να συντηρήσουν μορφές ζωής, ίσως όχι σαν αυτές που γνωρίζουμε. Καλύτεροι υποψήφιοι όμως για τη φιλοξενία της ζωής είναι πολλοί εξωπλανήτες, δηλαδή πλανήτες που ανακαλυφθήκαν έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Αναμεσά τους υπάρχουν πλανήτες που έχουν πολλά κοινά στοιχεία με τη γη. Ας ελπίσουμε ότι η επιστημονική έρευνα στο μέλλον θα μας φέρει πιο κοντά στην ανακάλυψη εξωγήινης ζωής.


8.Πριν κλείσουμε τη συνέντευξη, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να σας ρωτήσω αν ετοιμάζετε κάποιο άλλο βιβλίο για το άμεσο μέλλον..
Το επόμενο βιβλίο μου, το οποίο τώρα ετοιμάζω, είναι και αυτό επιστημονικό, αλλά απευθύνεται σε μεγαλύτερα παιδιά. Βασίζεται και αυτό σε μια πρωτότυπη ιδέα και ελπίζω ότι θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων παιδιών και θα τα στρέψει στην μελέτη της επιστήμης και της τεχνολογίας.


ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟΥ:

Σειρά βιβλίων: Μικροί επιστήμονες


Κάτι γίνεται στο Ηλιακό σύστημα! Οι πλανήτες, ένας ένας με τη σειρά,
αφήνουν τη θέση που είχαν εκεί ψηλά, στον ουρανό,
και κατεβαίνουν στη Γη, για να εμφανιστούν στην τηλεόραση.
Ένας νέος δημοσιογράφος με λαμπρό μέλλον τούς προσκαλεί έναν έναν,
και εκείνοι ανταποκρίνονται.
Οι συνεντεύξεις και οι εκπομπές που μεταδίδονται από την τηλεόραση
είναι πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες!
Ο πληθυσμός της Γης ζει μια μοναδική εμπειρία!
Οι πλανήτες αποκαλύπτουν την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα τους.
Η συνέχεια στην «οθόνη» σας…
Η Ράνια Λάμπου είναι Εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Συμμετείχε με πολύ μεγάλη επιτυχία σε πρόγραμμα του CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών) για τη διδασκαλία της Σωματιδιακής Φυσικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και έλαβε για τα πρότζεκτ της δεκαπέντε (26) Διεθνή Βραβεία. Το 2019 διακρίθηκε ανάμεσα στους 50 καλύτερους εκπαιδευτικούς του κόσμου με το Global Teacher Prize (Varkey Foundation) για τις δράσεις της στη Φυσική, την Αστρονομία και το STE(A)M και είναι Πρέσβειρα Παιδείας της Ελλάδας του Ιδρύματος Varkey. Τον Ιούνιο του 2020 έλαβε τον τίτλο «Διακεκριμένη Εκπαιδευτικός 2020», στον διαγωνισμό «Education Leaders Awards 2020». Έλαβε τιμητικές διακρίσεις από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος (Παράρτημα Σαλαμίνας) και από την Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.) για το εκπαιδευτικό της έργο. Είναι δημιουργός και συντονίστρια τεσσάρων διεθνών πρότζεκτ. Έχει στο ενεργητικό της πληθώρα συμμετοχών ως εισηγήτρια και επιμορφώτρια σε διεθνή Συνέδρια, επιμορφωτικά σεμινάρια και δημοσιεύσεις. Εκτός από όλα τα παραπάνω, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία στη ζωή της είναι η επιστήμη και η διάχυσή της στα παιδιά, ιδιαίτερα των μικρών τάξεων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:

Η Ράνια Λάμπου είναι Εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι επίσης STEM εκπαιδεύτρια και Επιμορφώτρια εκπαιδευτικών στις Νέες Τεχνολογίες.  Έχει λάβει πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία (26) για τα σχολικά της πρότζεκτ. Το 2019 διακρίθηκε ανάμεσα στους 50 καλύτερους εκπαιδευτικούς του κόσμου με το Global Teacher Prize (Varkey Foundation) για τις δράσεις της στη Φυσική, την Αστρονομία και το STE(A)M και είναι Πρέσβειρα Παιδείας της Ελλάδας του Ιδρύματος Varkey. To 2019 και το 2020 κέρδισε το  Global Teacher Award από τον Διεθνή Οργανισμό AKS Education Awards  και έλαβε τον τίτλο «Διακεκριμένη Εκπαιδευτικός 2020», στον διαγωνισμό «Education Leaders Awards 2020». Έλαβε τιμητικές διακρίσεις από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος (Παράρτημα Σαλαμίνας) και από την Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.) για το εκπαιδευτικό της έργο. Προωθεί την STEM εκπαίδευση  μέσα από πρότζεκτ  αστρονομίας και φυσικής και συνδυάζει την STEM μεθοδολογία με τη διδασκαλία ξένης γλώσσας. Έχει Μεταπτυχιακό  τίτλο στην διδασκαλία της γλώσσας μέσα από νευροεπιστημονικές προσεγγίσεις. Πρόσφατα εργάζεται στο Υπουργείο Παιδείας, στη Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Καινοτομίας. 

Είναι δημιουργός και συντονίστρια τεσσάρων διεθνών ανθρωπιστικών πρότζεκτ για τα οποία έχει λάβει ένα ανθρωπιστικό βραβείο και τρία βραβεία ειρήνης από πολλούς Διεθνείς Ανθρωπιστικούς Οργανισμούς. 

Πρόσφατα έγινε Διεθνής Πρέσβειρα Εθελοντισμού και Εκπαίδευσης στην Ακαδημία Εθελοντισμού και Εκπαίδευσης HelpHellas. Είναι Πρόεδρος για την Ελλάδα του οργανισμού “International Art Acts”, Πρόεδρος για την Ελλάδα του οργανισμού “Ladies of All Nations International”, Επίτιμη Πρέσβειρα του οργανισμού  “Charles Walter’s Society for Innovation and Research”, Πρέσβειρα του οργανισμού  “International Organization of Educators and Researchers Inc. ” (IOER), Διεθνής Σύμβουλος στο “South Asian Institute of Advanced Research and Development”, στην “International Youth Society”, στο “K12 Digest Magazine” και στον οργανισμό “Global Peace Councils”. Είναι επίσης  κονωνική ακτιβίστρια, Διεθνής Πρέσβειρα Ειρήνης και Διευθύντρια Εκπαιδευτικών θεμάτων στον οργανισμό  “FORUM+36 Peace &Unity”.  Είναι μέλος επιστημονικής και συντακτικής επιτροπής  επιστημονικών περιοδικών όπως το  “International Journal of Advance Study and Research Work (IJASRW)”  και το “Deliberative Research Journal”. Έχει στο ενεργητικό της πληθώρα συμμετοχών ως εισηγήτρια και επιμορφώτρια σε διεθνή Συνέδρια, επιμορφωτικά σεμινάρια και δημοσιεύσεις. Εκτός από όλα τα παραπάνω, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία στη ζωή της είναι η επιστήμη και η διάχυσή της στα παιδιά, ιδιαίτερα των μικρών τάξεων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.



Βρείτε το βιβλίο στο site των εκδόσεων Ελληνοεκδοτική:

https://ellinoekdotiki.gr/gr/ekdoseis/i/planitikes-sunenteukseis




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου