Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Άννα, το όνομά της, Κλειδάριθμος

 Γράφει η Νέλλη Αλεξοπούλου

Ήταν 29/9/1939 όταν ξέσπασε μια πυρκαγιά σε κινηματογράφο της Λήμνου από την οποία έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άτομα, ανάμεσα στα οποία και παιδιά. Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή για να γράψει η Κώστια Κοντολέων το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο «Άννα, το όνομά της» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.Στις σελίδες του μέσα από μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία,  χαρτογραφείται το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα.


Ο κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο Δημητρός ο οποίος βιώνει μια μεγάλη απώλεια. Κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς χάνει την αγαπημένη του μοναχοκόρη, την Άννα και τη σύζυγό του. Η εμπειρία αυτή είναι επώδυνη και τον συγκλονίζει συθέμελα. Τον ακολουθεί σαν εφιάλτης παντού και τον στοιχειώνει. Ώσπου γνωρίζει μια άλλη Άννα που θέλει να τον παρασύρει στον δικό της κόσμο και να ευτυχήσουν μαζί. Όμως, αυτή η αόρατη συνεχής σύγκριση μεταξύ πρώτης γυναίκας και δεύτερης είναι πάντα εκεί.


Η συγγραφέας ιχνηλατεί την απώλεια και τη δύναμη που έχει το παρελθόν να εισδύει, συχνά ακόμα και να καθορίζει το μέλλον. Από τις πρώτες κιόλας αράδες, το βιβλίο της Κώστιας Κοντολέων κερδίζει το αναγνωστικό ενδιαφέρον. Ήσυχη και στοχαστική η γραφή της –ακόμα και όταν αφηγείται τραγικά συμβάντα–, ανεπιτήδευτη και ειλικρινής, σε μεταφέρει στον κόσμο των ηρώων και σε κάνει να συμπάσχεις και με τους δύο. Παρότι όταν διαβάζεις την Άννα, συμπονάς τον Δημητρό για αυτά που πέρασε, δεν μπορείς όμως να να μην πάρεις το μέρος της Άννας/Νίτσας.


Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα βιβλίο ιδιαίτερο που δημιουργεί πληθώρα συναισθημάτων και σε προβληματίζει για την δύναμη του παρελθόντος και την ανάγκη της επικράτησης του παρόντος και του μέλλοντος.



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟΥ

Η Κώστια Κοντολέων αφηγείται μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία με τη μορφή μυθιστορηματικής σύνθεσης και μέσα από αυτήν χαρτογραφεί το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα.

Στη Λήµνο της δεκαετίας του ’30, ένας άντρας χάνει σε µια καταστροφική πυρκαγιά τη γυναίκα και την κόρη του.

Κυνηγημένος από τον πόνο αλλά και τις τύψεις επειδή οι φλόγες δεν έκαψαν και τον ίδιο, έρχεται στην Αθήνα παραμονές του ’40. Εκεί, στο πρόσωπο µιας άλλης γυναίκας σκέφτεται πως µπορεί  ίσως να ανακαλύψει τον λόγο να συνεχίσει να υπάρχει και να δημιουργεί.

Ένα νέο παιδί –γιος αυτή τη φορά– γεμίζει τις αγκαλιές του νέου ζευγαριού. Μα μέσα στο σπίτι τους κυριαρχούν μόνιμα οι δύο «απούσες» γυναίκες. Η µία διεκδικεί το πατρικό χάδι και η άλλη αμφισβητεί την παρουσία της νέας συντρόφου.

Η ζωή, ωστόσο, απαιτεί τη συνέχειά της και αυτό το αγόρι θα πρέπει µόνο του να χαράξει τον δικό του δρόμο, απελευθερωμένο από το βάρος του παρελθόντος των άλλων.

Η ιστορία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και οικογενειακά αρχεία.

Η Κώστια Κοντολέων έχει τιμηθεί µε το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης (1992), µε το Βραβείο Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας (2003), µε βραβεία από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και µε διπλή αναγραφή στον Τιμητικό Πίνακα της ∆ιεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ).

 

Η Κώστια Κοντολέων γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι συγγραφέας και µεταφράστρια. Έχει γράψει τα µυθιστορήµατα: Τα χρόνια του δράκου (Πατάκης, 1998), Το χάρτινο σπέρµα (Πατάκης, 1999), Το κίτρινο φουστάνι (Πατάκης, 2000), Φεύγω (Ψυχογιός, 2011), Μέσα από τις ζωές των άλλων (Ψυχογιός, 2016) και τη συλλογή διηγημάτων Σιγανά, σιγανά πατώ τη γη (Έναστρον, 2013).

Έχει µεταφράσει περισσότερα από εκατό βιβλία, µεταξύ των οποίων έργα των Τζόις Κάρολ Όουτς, Φίλιπ Πούλµαν, Τόµας Σάβατζ, Ρόαλντ Νταλ, Μάρκους Ζούσακ, Ρόµπερτ Κόρµιερ, Πενέλοπε Φιτζέραλντ, Ρ. Κ. Νάραγιαν, Μάγιας Αγγέλου, Μέλβιν Μπέρτζες κ.ά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου