Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Στρατιώτες στον πόλεμο 1940-1944, εκδόσεις Μίνωας

Το νέο βιβλίο “Στρατιώτες στον πόλεμο, 1940-1944” των συγγραφέων Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη από τις εκδόσεις Μίνωας προσεγγίζει το ιστορικό γεγονός του Ελληνο-ιταλικού πολέμου με εύληπτο και κατανοητό τρόπο.





Στο βιβλίο πληροφορούμαστε τις κατακτητικές τάσεις της Ιταλίας, τον τορπιλισμό της Έλλης τον Αύγουστο του 1943, την επίσκεψη του Ιταλού πρέσβη Γκράτσι στο σπίτι του πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά. Τα παιδιά μαθαίνουν πώς προέκυψε το ιστορικό “ Όχι” έπειτα από άρνηση του Μεταξά να διέλθουν οι Ιταλοί στρατιώτες στην Ελλάδα μέσω των ελληνοαλβανικών συνόρων.  Έπειτα, μέσω της εικονογράφησης γινόμαστε μάρτυρες του αγώνα που έδωσαν οι Έλληνες πολεμιστές στα βουνά της Πίνδου και της σθεναρής αντίστασής τους απέναντι στον εχθρό.  Παρά τις νίκες που σημείωσαν οι Έλληνες στρατιώτες το 1940, ένα δεύτερο χτύπημα τους έπληξε, όταν αναμείχθηκαν στον πόλεμο και οι Γερμανοί από τη Βουλγαρία αυτή τη φορά. Στο βιβλίο, τα μικρά παιδιά μαθαίνουν και για τα χρόνια της Κατοχής και την πείνα που αντιμετώπισαν οι Έλληνες. Όμως, οι Έλληνες αποδείχθηκαν ήρωες καθώς πέτυχαν την απελευθέρωσή τους έπειτα από τόσους αγώνες…


Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένας εύληπτος τρόπος να μάθουν τα παιδιά την ιστορία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αφού τα γεγονότα παρουσιάζονται με απλότητα και παραστατικότητα. Πολύ βοηθητική είναι και η θεατρική διασκευή του κειμένου στο τέλος του βιβλίου, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εκπαιδευτικό υλικό κατά την γιορτή του σχολείου. Διαβάστε και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς στα παιδιά, για να διδάξετε σημαντικά ιστορικά γεγονότα με απλό και κατανοητό τρόπο. 


Αλεξοπούλου Βασιλική




ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟΥ:


Ήταν νύχτα όταν χτύπησε το κουδούνι στο σπίτι του πρωθυπουργού. Με τις πιτζάμες και τη
ρόμπα ο Μεταξάς άνοιξε την πόρτα. Ο Ιταλός πρέσβης Γκράτσι τού έδωσε το έγγραφο,
που ζητούσε να περάσουν ελεύθερα οι Ιταλοί στρατιώτες τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Εκείνος
τον κοίταξε στα μάτια και του απάντησε «ΟΧΙ!».

Νωρίς το πρωί η σειρήνα άρχισε να χτυπά. Οι στρατιώτες φίλησαν τις μητέρες τους. Τις
αγκάλιασαν σφιχτά. Ήξεραν πως μπορεί να μην τις ξανάβλεπαν. «Στο καλό και με τη νίκη!»
φώναζαν όλοι. Και εκείνοι παρασύρθηκαν από το πλήθος. Κοίταξαν πίσω, αλλά μόνο τα λευκά
μαντίλια, που ανέμιζαν, διακρίνονταν από μακριά.


https://minoas.gr/product/to-epos-toy-40/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου