Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας, Διόπτρα

 

Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας σήμερα, τη 10η του Οκτωβρίου, και χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά νοσούν σιωπηλά από ψυχικές ή αγχώδεις διαταραχές. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας, λοιπόν,  είναι μία κοινωνική μάστιγα της εποχής, την οποία δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε.

 

Για αυτόν τον λόγο, πολύτιμοι αρωγοί στην προσπάθεια να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να οικοδομήσουμε την ψυχική ανθεκτικότητά μας είναι τα βιβλία «Αντιμετωπίζοντας τις φοβίες» και «Αντιμετωπίζοντας τον πανικό» από τις εκδόσεις Διόπτρα.


https://www.dioptra.gr/vivlio/psychology/antimetopizontas-tis-fovies/

https://www.dioptra.gr/vivlio/psychology/antimetopizontas-ton-paniko/

 

Το πρώτο βιβλίο, που αφορά τις φοβίες, αναλύει πώς αναπτύσσεται ο φόβος που μετατρέπεται σταδιακά σε φοβία και μας οδηγεί στο μοτίβο της φυγής ή της αποφυγής του στρεσογόνου παράγοντα. Στο βιβλίο αυτό που είναι γραμμένο από ειδικούς επιστήμονες μαθαίνουμε με μικρά βήματα κάθε φορά να πηγαίνουμε παρέα με το φόβο μας -μέχρι να τον ξεπεράσουμε- αποφεύγοντας εν τέλει τις υποτροπές. Μάλιστα, προσφέρει τεχνικές γνωσιακής συμπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας που θα σας βοηθήσουν να αναθεωρήσετε τον τρόπο που σκέφτεστε.







Το δεύτερο βιβλίο θίγει το θέμα της διαταραχής πανικού και γενικά των κρίσεων πανικού που ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως.  Ο πανικός προκαλείται όταν ο άνθρωπος εκτίθεται σε μία εξαιρετικά στρεσογόνα κατάσταση για εκείνον με βασικά συμπτώματα την ταχύπνοια, την ταχυπαλμία, την ζαλάδα, τις μπερδεμένες σκέψεις…  Ο πανικός μάλιστα αναζωπυρώνεται και από σκέψεις καταστροφολογίας,  όπως «παθαίνω έμφραγμα»,  «παθαίνω ασφυξία»,  «τρελαίνομαι».  Στο βιβλίο, λοιπόν,  θα βρείτε βοηθητικές τεχνικές και ασκήσεις ελεγχόμενης αναπνοής. Επίσης,  σας δίνεται η δυνατότητα να καταγράψετε τις σκέψεις σας σε ένα «ημερολόγιο πανικού»  ούτως ώστε να ελέγχετε τις πιο τρομακτικές από αυτές.




 Εν ολίγοις, είτε υποφέρετε από επίμονες φοβίες ή κρίσεις πανικού,  δεν θα πρέπει να ντρέπεστε για αυτό. Τόσο οι φοβίες όσο και ο πανικός είναι καταστάσεις διαχειρίσιμες. Σας προτείνω ανεπιφύλακτα τα συγκεκριμένα βιβλία των εκδόσεων Διόπτρα για την ενημέρωσή σας πάνω σε αυτά τα σημαντικά θέματα.

 Αλεξοπούλου Βασιλική

Φιλόλογος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου