Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Συνέντευξη με τη συγγραφέα Φάνη Πανταζή

Ο κυριότερος λόγος που γράφω είναι η ανάγκη να διαχειριστώ κάπως τη φαντασία μου, αφού με βομβαρδίζει ασταμάτητα με ιδέες που απαιτούν να γίνουν βιβλία.





Η συγγραφέας Φάνη Πανταζή μίλησε στους Booklovers και την Αλεξοπούλου Βασιλική για το μυθιστόρημά της "Ο Κουρσάρος" από τις εκδόσεις Ψυχογιός, που αποτελεί επανέκδοση του ομότιτλου βιβλίου που είχε κυκλοφορήσει το 2010. Πρόκειται για μία πολύ αγαπητή στο κοινό συγγραφέα που με την πένα της έχει αγγίξει τις ψυχές χιλιάδων αναγνωστών... Η συγγραφέας στο συγκεκριμένο βιβλίο μας ταξιδεύει στην Σύρο, την Κωνσταντινούπολη, την Αλεξάνδρεια και την Αθήνα, όπου συνταξιδεύουμε με την προ-προγιαγιά της, την αντισυμβατική Ασημίνα, σε μία θύελλα περιπέτειας και έρωτα. Ελάτε, λοιπόν, να γνωρίσουμε τη συγγραφέα λίγο καλύτερα και να δούμε μέσα από τη δική της ματιά την κοσμοθεωρία της γύρω από τον έρωτα, τις αξίες, την παράδοση και τις ρίζες.


1. Αγαπητή κυρία Φάνη Πανταζή, αρχικά νιώθω την ανάγκη να σας εκφράσω τα θερμά συγχαρητήριά μου για το νέο μυθιστόρημά σας “Ο Κουρσάρος” από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Πώς εμπνευστήκατε τη συγκεκριμένη ιστορία; Είναι αλήθεια ότι βασίζεται σε αληθινά γεγονότα;

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Πρέπει να κάνω όμως μια μικρή διόρθωση. Δεν πρόκειται για καινούργιο μυθιστόρημα, αλλά για επανέκδοση από τις εκδόσεις Ψυχογιός του βιβλίου που είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το 2010.
Η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και, πιο συγκεκριμένα, στην απίστευτη αλλά αληθινή περιπέτεια της προ-προγιαγιάς μου που ζούσε στη Σύρο αλλά έπεσε στα χέρια των πειρατών, για να καταλήξει στην Πόλη, στο χαρέμι του σουλτάνου.



2. Στο μυθιστόρημά σας παρακολουθούμε την εξέλιξη της ζωής τριών γενεών, αρχίζοντας από εκείνη της Δέσποινας, της Ασημίνας και μετέπειτα της κόρης της, της Ρουμπίνης. Για εσάς είναι σημαντικές οι ρίζες και η διατήρηση της παράδοσης;

Νομίζω ότι οι ρίζες είναι σημαντικές για όλους τους ανθρώπους. Όλοι μας θέλουμε να ξέρουμε "από πού κρατάει η σκούφια μας" όπως λέμε, αφού η καταγωγή προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό την υπόσταση και την ταυτότητά μας. Όσο για την παράδοση, τη βλέπω σαν μια γερή βάση πάνω στην οποία πατάμε για να κάνουμε το επόμενο βήμα, κρατώντας όλα τα θετικά στοιχεία και προσπερνώντας τα αρνητικά. Διαφορετικά, η παράδοση από μόνη της δεν αρκεί για να φέρει την πρόοδο.
Όσο για τη δική μου καταγωγή, θεώρησα ότι η συνέχεια της οικογενειακής ιστορίας στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια και μετέπειτα στην Αθήνα είχε αρκετό ενδιαφέρον ώστε να γίνει μέρος του μυθιστορήματος.

3. Η Ασημίνα, η πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματός σας, φέρεται αντισυμβατικά για την εποχή της και επιλέγει η ίδια τον άντρα που θα παντρευτεί, τον “κουρσάρο της καρδιάς της”. Πώς θα την χαρακτηρίζατε; Ο έρωτας για εσάς είναι επαναστάτης;

Οι σύγχρονοί της έλεγαν γι' αυτήν ότι βρισκόταν εκατό χρόνια μπροστά από την εποχή της. Κι εγώ δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Ήταν λοιπόν κατά έναν τρόπο αναμενόμενο να διαλέξει η ίδια τον άντρα της και να παρακούσει την οικογένειά της. Στην περίπτωσή της λοιπόν, η απόφαση να ακολουθήσει έναν άνθρωπο που θεωρούσαν όλοι κουρσάρο ήταν αναμφισβήτητα επαναστατική.
Υπάρχουν φυσικά και οι "επιτρεπόμενοι" έρωτες, αυτοί που συμβαδίζουν με τα ήθη της εποχής, κι έτσι οι ερωτευμένοι δεν χρειάζεται να κάνουν καμία επανάσταση.

4. Η Φώτω, η αδερφή της δυναμικής Ασημίνας, έχει μία πιο νηφάλια και διστακτική προσωπικότητα. Στο πρόσωπό της θαυμάζουμε τη δύναμη της συγχώρεσης και της μεγαλοψυχίας. Εσείς θα συγχωρούσατε τον Αντώνη;

Πράγματι, η Φώτω είχε διαφορετικό χαρακτήρα. Ωστόσο, η συγχώρεση απαιτεί μεγάλο ψυχικό σθένος και η Φώτω είχε δείξει ότι δεν υστερούσε καθόλου σ' αυτό. Όσο για μένα, πιστεύω ότι είναι αναξιοπρεπές να επιμένεις σε μία σχέση χωρίς ανταπόκριση και, άρα, ναι, θα έκανα κι εγώ το ίδιο.

5. Στο έργο σας ταξιδεύουμε από την Ερμούπολη της Σύρου, στη Κωνσταντινούπολη και έπειτα στην Αλεξάνδρεια. Συμφωνείτε πως η αναφορά στην νοσταλγική Πόλη ασκεί μία γοητεία στους αναγνώστες;

Σίγουρα. Όποιος έχει επισκεφθεί την Πόλη το ξέρει από πρώτο χέρι. Είναι μια πολιτεία μαγευτική, φορτισμένη με ιστορία αιώνων που, ειδικά εμάς τους Έλληνες, μας αγγίζει και μας συγκινεί..

6. Η Ρουμπίνη αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην επιλογή του ελκυστικού Σαγιέντ και του καλόκαρδου Δημήτρη. Τελικά, η επιλογή συντρόφου πρέπει να γίνεται με κριτήριο τον έρωτα ή την λογική;

Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Υπάρχουν μερικές ακραίες περιπτώσεις όπου δεν αρκεί η αγάπη για να ευτυχήσουν δυο ερωτευμένοι. Όταν οι πολιτιστικές διαφορές είναι τόσο κραυγαλέες, όσο στην περίπτωση της Ασημίνας και του Σαγιέντ, όταν οι αξίες, οι αρχές και τα όνειρα δεν ταυτίζονται, αργά ή γρήγορα επηρεάζονται και τα αισθήματα. Η Ρουμπίνη θα χώριζε από τον Σαγιέντ ακόμα κι αν δεν υπήρχε ο Δημήτρης.

7. Και κάποιες πιο προσωπικές ερωτήσεις... Τι σας παρακινεί να γράφετε; Πρόκειται για μία εσωτερική ανάγκη δημιουργίας;

Ο κυριότερος λόγος που γράφω είναι η ανάγκη να διαχειριστώ κάπως τη φαντασία μου, αφού με βομβαρδίζει ασταμάτητα με ιδέες που απαιτούν να γίνουν βιβλία.

8. Αυτή τη στιγμή έχετε καταπιαστεί με την σύλληψη μίας νέας συγγραφικής ιδέας; Αν ναι, θα θέλατε να μας δώσετε μία γεύση;

Η ιδέα έχει ολοκληρωθεί και βρίσκομαι ήδη στη μέση του βιβλίου. Οι ήρωες είναι πολλοί και ενδιαφέροντες θέλω να πιστεύω. Αυτό τον καιρό, με περιβάλλουν και με ακολουθούν παντού: Δυο δίδυμες, άλλοτε αγαπημένες αδελφές που ένα αναπάντεχο σκάνδαλο τις μετατρέπει σε θανάσιμες εχθρές. Ένας αδελφός που γίνεται ξαφνικά φυγάς και καταζητούμενος. Μια αινιγματική γυναίκα που φαίνεται να κινεί τα νήματα και πολλοί άλλοι. Όλοι αυτοί είναι η συντροφιά μου και δεν φεύγουν στιγμή από κοντά μου, ακόμα κι όταν δεν γράφω.




Βρείτε το βιβλίο στο site των εκδόσεων Ψυχογιός:
https://www.psichogios.gr/o-koyrsaros.html 




ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟΥ:
Από μικρό παιδί άκουγα την ιστορία της πανέμορφης προ-προγιαγιάς μου από τη Σύρο. Ήταν κυριολεκτικά απίστευτη, ένα μυθιστόρημα απ' αυτά που μόνο η ζωή μπορεί να πλάσει. Μέχρι που, στο τέλος, αποφάσισα να την κάνω βιβλίο και είναι αυτό που κρατάτε στα χέρια σας.

Ήταν γυναίκα καραβοκύρη, μια αρχόντισσα ξακουστή σ' όλο το νησί για την εξυπνάδα και την ομορφιά της. Στάθηκε όμως αρκετό ένα καπρίτσιο της τύχης για να βρεθεί από τα σαλόνια της Ερμούπολης στο χαρέμι του σουλτάνου κι από κει στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια.

Ήταν ένα ταξίδι παραμυθένιο, απ' αυτά που δε βάζει ο νους του ανθρώπου.

Έτσι, μαζί με τους ήρωές μου, ταξίδεψα κι εγώ στην αρχοντική Σύρο, εκεί όπου σμίγουν αρμονικά Ανατολή και Δύση, περπάτησα στα καλντερίμια και μπήκα στα μεγαλόπρεπα νεοκλασικά που αντικρίζουν το πέλαγο.

Ύστερα πήγα στην Κωνσταντινούπολη, ρέμβασα νωχελικά στον Βόσπορο, αφέθηκα να χαθώ στα απέραντα παζάρια, μέθυσα από αρώματα, μουσικές και γεύσεις και θαύμασα ξακουστά παλάτια.

Και τέλος, βρέθηκα στη λαμπερή, κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια, στο σταυροδρόμι των πολιτισμών, κι ένιωσα την ελληνική αύρα που έφτανε ως εμένα από την αρχαιότητα.

Σ' αυτό το ταξίδι ελπίζω να παρασύρω κι εσάς...



ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ: 
Η Φάνη Πανταζή γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε οικονομικές επιστήμες στη Νομική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε σε γνωστές πολυεθνικές εταιρείες και ασχολήθηκε πέντε χρόνια με τη διαφήμιση ως κειμενογράφος. Σήμερα, κύρια απασχόλησή της είναι η λογοτεχνική μετάφραση και η συγγραφή. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου