Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Η Ραπτομηχανή,της Natalie Fergie


Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα με τίτλο «Η ραπτομηχανή» της συγγραφέως Natalie Fergie. Η ίδια η συγγραφέας αγαπά τη ραπτική και τα υφάσματα και έχει δική της επιχείρηση σχετική με το αντικείμενο. Αυτή η αγάπη της στάθηκε η αφορμή για να γράψει ένα επιτυχημένο βιβλίο γεμάτο τρυφερότητα που κατακτά τον αναγνώστη και προκαλεί συγκίνηση και νοσταλγία.


Ξεκινώντας από μια μεγάλη απεργία στο εργοστάσιο της Singer στην Σκωτία η συγγραφέας μας ταξιδεύει σε τέσσερις διαφορετικές εποχές, σε τέσσερις διαφορετικές γενιές, καλύπτοντας μια περίοδο πάνω από έναν αιώνα. Στο ταξίδι που ακολουθεί η ραπτομηχανή από χέρι σε χέρι του εκάστοτε ιδιοκτήτη της, ξεδιπλώνει τις ιστορίες των ανθρώπων που την κατέχουν καθώς και των οικείων τους. Οι κλωστές που γαζώνουν τα υφάσματα αφήνουν ένα αποτύπωμα συνέχειας και μέσα απ΄ αυτό υφαίνονται τα γεγονότα που δένουν τους ήρωες του βιβλίου από γενιά σε γενιά.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα πολύ δυνατό με συναισθηματικές προσεγγίσεις, καθώς ο αγώνας της επιβίωσης παραμένει σταθερός ως τις μέρες μας. Παράλληλα, μας διδάσκει την αξία της κληρονομιάς αντικειμένων από τους προγόνους μας, καθώς συνήθως τα αφήνουμε στην άκρη, δίχως να τα προσεγγίσουμε με το συναίσθημα της ιστορίας που κουβαλάνε από τους ιδιοκτήτες που τα άγγιζαν και δέθηκαν μαζί τους. Εδώ τίθεται και ένας προβληματισμός γύρω από τη προοδοπληξία που έχει ως αποτέλεσμα την απόρριψη της παράδοσης και την εμμονή με τον νεωτερισμό.

Ραπτομηχανές Singer από το λαογραφικό μουσείο της Αράχωβας













Ένα βιβλίο που, αφού κλείσουμε την τελευταία σελίδα του, εξακολουθεί να τριγυρίζει στο μυαλό μας, αναζητώντας δικές μας «ενοχές» για αντικείμενα παραγκωνισμένα και λησμονημένα που φέρουν επάνω τους την ιστορία των προγόνων μας. Συνιστώ ανεπιφύλακτα να διαβάσετε το βιβλίο «Η ραπτομηχανή» για να ξυπνήσουν δικές σας μνήμες, δεδομένου ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια, σχεδόν σε κάθε ελληνικό σπίτι υπήρχε μια ραπτομηχανή Singer. Κι αν έχετε κληρονομήσει κάποια απ΄ αυτές ίσως ν΄ ανακαλύψετε τα δικά της «μυστικά»!


Βρείτε το βιβλίο στο site των εκδόσεων διόπτρα:
https://www.dioptra.gr/vivlio/xeni-logotexnia/i-raptomixani/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου