Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Έκθεση Α Λυκείου, Χατζηθωμάς

 Γράφει η Νέλλη Αλεξοπούλου

Το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας στο λύκειο είναι απαιτητικό και πολυδιάστατο. Έτσι οι εκδόσεις Χατζηθωμά για να βοηθήσουν τον εκπαιδευτικό και τον μαθητή εκδίδουν βοηθήματα που αποβλέπουν στην ουσιαστική τριβή των μαθητών με το γλωσσικό φαινόμενο τόσο σε επίπεδο ερμηνείας όσο και σε επίπεδο παραγωγής λόγου. Ειδικά για την έκθεση α λυκείου που έχουν γίνει αλλαγές με την ενσωμάτωση της τράπεζας θεμάτων είναι πολύτιμο εργαλείο το βοήθημα της α Λυκείου που αποτελείται από τρία βιβλία.

http://www.xatzithomas.gr/eshop/product_info.php?products_id=122&osCsid=f9vo8tuq451atl7sua71uigao3

Το πρώτο βιβλίο περιέχει όλη τη θεωρία για τη γλώσσα και λογοτεχνία. Συγκεκριμένα, οι συγγραφείς παρουσιάζουν αναλυτικά με βήματα τη θεωρία και στη συνέχεια την επεξηγούν με παραδείγματα και ενδεικτικές απαντήσεις. Στην ουσία δείχνουν με κατανοητό τρόπο πώς να απαντήσουν οι εκπαιδευόμενοι ολοκληρωμένα σε όλα τα θέματα και τις απαιτήσεις της τράπεζας θεμάτων. Ακολουθεί η διδασκαλία των βημάτων για να γράψει ο μαθητής μία έκθεση και ένα ερμηνευτικό σχόλιο.


Το 2ο βιβλίο περιλαμβάνει 21 θεματικές έννοιες ώστε να κατανοήσει ο μαθητής κάθε θέμα. Κατόπιν υπάρχουν 27 κριτήρια συνεξέτασης γλώσσας και λογοτεχνίας σύμφωνα με τις νέες προτάσεις του ΙΕΠ. Τα κείμενα σε όλα τα κριτήρια είναι σύγχρονου προβληματισμού, ενώ οι ασκήσεις πρωτότυπες και πλήρεις, καθώς καλύπτουν όλο το φάσμα των πιθανών ερωτήσεων. Κάθε κριτήριο μάλιστα περιλαμβάνει συμπληρωματικές ασκήσεις για να καλυφθούν όλες οι απορίες των παιδιών. Το τρίτο βιβλίο έχει όλες τις απαντήσεις των δύο προηγούμενων βιβλίων.


Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα βοήθημα που αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για τον εκπαιδευτικό, ώστε να οργανώσει την ύλη και να βρει μία κατεύθυνση στις νέες αλλαγές που συμβαίνουν, αλλά και για το μαθητή που θέλει να θέσει γερές βάσεις στην αρχή της λυκειακής του πορείας στο μάθημα της έκθεσης και της λογοτεχνίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου