Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Βοήθημα για το μάθημα της Έκθεσης, Χατζηθωμάς

 

Γράφει η Νέλλη Αλεξοπούλου

Οι εκδόσεις Xατζηθωμά προσφέρουν οργανωμένο υλικό στο απαιτητικό και πολυδιάστατο μάθημα της Έκθεσης. Φέτος μάλιστα εξέδωσαν για την β’ Λυκείου ένα τρίτομο έργο σύμφωνα με τις νέες αλλαγές της ύλης για το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας.

http://www.xatzithomas.gr/eshop/product_info.php?products_id=121

Το πρώτο βιβλίο περιέχει όλη τη θεωρία της γλώσσας και της λογοτεχνίας. Συγκεκριμένα, στην αρχή κάθε κεφαλαίου οι συγγραφείς συγκεντρώνουν πιθανά ερωτήματα εξετάσης τα οποία απαντούν στην πορεία αναλυτικά και με παραδείγματα για εμπέδωση της διδακτέας ύλης. Οι ασκήσεις που ακολουθούν βασίζονται σε κείμενα σύγχρονου προβληματισμού και διακρίνονται για την ποικιλία των ερωτημάτων και για την αλληλεπίδραση των μορφών-συντακτικών και λεξιλογικών επιλογών με τις επικοινωνιακές περιστάσεις μέσα στις οποίες ενεργούν. Το πιο σημαντικό είναι ότι καλύπτουν όλα τα πιθανά ερωτήματα που μπορούν να τεθούν και βοηθούν τον μαθητή τόσο σε επίπεδο ερμηνείας όσο και σε επίπεδο παραγωγής. Ειδικά, όσον αφορά την παραγωγή λόγου δίνουν χρήσιμες συμβουλές που καθοδηγούν τον μαθητή τόσο στη συγγραφή μιας έκθεσης όσο και στη συγγραφή ενός ερμηνευτικού σχολίου.

Το δεύτερο βιβλίο περιλαμβάνει 21 θεματικές ενότητες σύγχρονου προβληματισμού και 33 κριτήρια νέου τύπου σύμφωνα με τις οδηγίες του ΙΕΠ. Ειδικότερα, οι συγγραφείς παρουσιάζουν κάθε θεματική έννοια με έναν ορισμό και στη συνέχεια αναλύουν διεξοδικά τη σημασία, τις συνέπειες, τα αίτια και τα αποτελέσματα. Τα κριτήρια καλύπτουν όλες τις ενότητες με το εύρος και το βάθος των ερωτημάτων, ενώ παράλληλα συνοδεύονται από συμπληρωματικές ασκήσεις, ώστε ο εκπαιδευτικός να έχει την ευελιξία της επιλογής και και του συνδυασμού και να εξαντλήσει όλα τα θέματα. Το τρίτο βιβλίο περιέχει τις απαντήσεις όλων των ασκήσεων θεωρίας και των κριτηρίων.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα πλήρες βοήθημα που αποτελεί χρήσιμο εργαλείο τόσο στα χέρια του εκπαιδευτικού που θέλει να οργανώσει το μάθημα του όσο και του μαθητή για να προετοιμαστεί κατάλληλα για το απαιτητικό αυτό μάθημα. Γενικότερα μυεί κάθε αναγνώστη στον θαυμάσιο κόσμο της γλώσσας και τον οδηγεί σε ένα πνευματικό ταξίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου