Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

“Νέα Ελληνικά Γ’ Λυκείου”, εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Το βιβλίο “Νέα Ελληνικά Γ’ Λυκείου”(σύνολο 3 βιβλία) των συγγραφέων Αλέξανδρου και Σπύρου Μητσέλου, που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική, είναι ένα από τα πληρέστερα βοηθήματα που κυκλοφορούν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών (συνεξέταση Έκθεσης- Λογοτεχνίας σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση στην αξιολόγηση του μαθήματος).
Το κυρίως βιβλίο αποτελείται από 5 μέρη. Τα δύο πρώτα αφορούν στην θεωρία της Γλώσσας, ενώ το τρίτο και τέταρτο στην λογοτεχνία. Το πέμπτο μέρος περιλαμβάνει τεχνικές παραγωγής λόγου και περίληψης.
Ειδικότερα, στο πρώτο μέρος(κεφάλαια 1-2) οι συγγραφείς υποδεικνύουν ερωτήσεις κλειστού τύπου (Σ/Λ, διάζευξης, πολλαπλής επιλογής κλπ) και ανοιχτού τύπου, όπως ακριβώς μπορεί να τεθούν στις εξετάσεις. Σε κάθε ερώτηση δίνουν παράδειγμα για να κατανοήσει ο μαθητής την θεωρία, και ενδεικτικές απαντήσεις, για να μάθει να τεκμηριώνει την άποψή του. Στο κεφάλαιο 3, προσεγγίζουν θέματα δομής και γλώσσας του κειμένου καθώς και των κειμενικών ειδών(δοκίμιο, άρθρο, επιφυλλίδα, ομιλία, επιστολή). Όλα αυτά τα αποδίδουν με σχεδιάγραμμα μέσα σε πίνακες. Ακολουθούν ασκήσεις για την εμπέδωση της ύλης.
Στη συνέχεια, υποδιαιρούν το τρίτο μέρος, το λογοτεχνικό, σε 4 κεφάλαια. Σε αυτά, αναλύουν στοιχεία πλοκής στην αφήγηση, αφηγηματικές τεχνικές, εκφραστικά μέσα, λογοτεχνικά ρεύματα, διαφορές παραδοσιακής και μοντέρνας ποίησης. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου υπάρχουν πάντα ασκήσεις, για να εξοικειωθούν οι διδασκόμενοι με το νέο αυτό κομμάτι της ύλης. Στο πέμπτο μέρος εξηγούν πώς μπορούν οι μαθητές να γράψουν μια καλή περίληψη και να συνθέσουν ευρύτερα κείμενα.
Τέλος, ακολουθούν 30 θεματικές ενότητες που διεισδύουν σε όλες τις πλευρές ενός ζητήματος, οι οποίες συνοδεύονται από αντίστοιχο κριτήριο αξιολόγησης, των οποίων οι ασκήσεις και οι απαντήσεις τους βρίσκονται σε ξεχωριστό βιβλίο, σύμφωνα με την τροποποίηση του Αυγούστου.
Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα βιβλίο που υποβοηθά άρτια το έργο τόσο των μαθητών, ώστε να αριστεύσουν, όσο και των εκπαιδευτικών, ώστε να οργανώσουν καλύτερα την ύλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου