Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Συνέντευξη με την Μαρία Τζιρίτα

Η συγγραφέας Μαρία Τζιρίτα ασχολείται με ένα θέμα με το οποίο δεν έχει ασχοληθεί κανείς μέχρι τώρα: την τρίτη ηλικία. Το βιβλίο της «Ευτυχία θα πει…», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, είναι ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που τονίζει ότι η ηλικία δεν έχει καμιά σημασία, αρκεί να αγαπάς με την καρδιά σου και να συγχωρείς… Θα το χαρακτήριζα εξαιρετικό βιβλίο και για το ασυνήθιστο θέμα, την εξαιρετική πλοκή και τα υπέροχα μηνύματα που περνάει.

https://www.psichogios.gr/eytyxia-tha-pei.html


  • Στη λογοτεχνία σπάνια κάποιος ασχολείται με την τρίτη ηλικία. Γιατί ασχοληθήκατε με το θέμα αυτό;
Γιατί ως αναγνώστρια δεν είχε πέσει στα χέρια μου κανένα βιβλίο με αντίστοιχο θέμα και θεώρησα καθήκον μου να το γράψω εγώ, τιμώντας έτσι τους ανθρώπους της γενιάς αυτής που τόσα έχουν να μας διδάξουν.
  • Αν μπορούσατε να βάλετε έναν διαφορετικό τίτλο, ποιος θα ήταν αυτός;
Η καρδιά δεν γερνάει ποτέ όσο αγαπάει!
  • Η Μελίνα, η γιατρός που φροντίζει όλους τους ηλικιωμένους, είναι πάνω από όλα ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Δεν παρέχει μόνο ιατρική υποστήριξη, αλλά και ψυχολογική. Τι σας ενέπνευσε να συνθέσετε τον χαρακτήρα της;
Η Μελίνα είναι μια κοπέλα που έχει κι η ίδια πολλά προβλήματα και δεν μπορεί να ξεφύγει από το παρελθόν της. Θέλησα να δείξω πως, όταν ο άνθρωπος φεύγει από το εγώ του κι αφοσιώνεται στο να βοηθήσει άλλους ανθρώπους, με έναν μαγικό τρόπο βρίσκει λύση κι ο ίδιος στα προσωπικά του ζητήματα. Είναι η δύναμη της αγάπης και της προσφοράς.
  • Γράφετε: “Τι κουταμάρα είναι να πιστεύουμε πως μας χρωστάει η ζωή. Τις δικές μας λάθος επιλογές τις αποδίδουμε σε κακοτυχία”. Πιστεύετε περισσότερο ότι η ζωή είναι αποτέλεσμα επιλογών, μοίρας ή και των δύο;
Αποκλειστικά επιλογών της ενήλικης ζωής μας. Σαφώς δεν επιλέγουμε τους γονείς μας ούτε τον τρόπο που εκείνοι μας ανατρέφουν, όμως μετά την ενηλικίωση μας οφείλουμε να αφήσουμε πίσω οτιδήποτε μας έχει πληγώσει ή καθορίσει και να χαράξουμε την πορεία της ζωής μας, όπως εμείς οι ίδιοι επιθυμούμε, ώστε να είμαστε υγιείς ψυχικά και ισορροπημένοι.
  • Η αγάπη προσφέρεται, δεν επιβάλλεται”: τι όμορφη πρόταση! Τι σημαίνει αληθινή αγάπη για εσάς;
Η αγάπη είναι προσφορά, είναι συναίσθημα που μας γεμίζει ευτυχία και δεν έχει αντίθετο. Η γνήσια αληθινή αγάπη δεν μπορεί ποτέ να πεθάνει ή να χάσει την δύναμη της, αλλά ούτε και να μετατραπεί σε μίσος. Ευεργετεί δε περισσότερο τον ίδιο τον άνθρωπο που τη νιώθει, παρά το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται.
  • Τι ακολουθείτε περισσότερο στη ζωή σας: τα «πρέπει» ή τα «θέλω», την λογική ή το συναίσθημα;
Ακολουθώ τα «πρέπει» στις καθημερινές κοινωνικές υποχρεώσεις μου, αλλά στις σημαντικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τη ζωή μου, πάντα κυριαρχεί το «θέλω» μου, αυτό που θα φέρει ηρεμία στην ψυχή μου. Η λογική είναι χρήσιμη στα μαθηματικά, αλλά στην προσωπική μας ευτυχία δεν έχει καμιά συμμετοχή!
  • Οι ηλικιωμένοι στο έργο σας έχουν περάσει πολλά. Πώς μπορεί ο άνθρωπος να ξεπεράσει τις αντιξοότητες και τα εμπόδια;
Αφήνοντας τα πίσω, εκεί που ανήκουν. Παίρνουμε τα μαθήματα μας κι απλά προσπερνάμε, χωρίς να μεμψιμοιρούμε, χωρίς να χάνουμε το κουράγιο μας και την πίστη μας στην ίδια τη ζωή που καθημερινά μας δίνει ευκαιρίες με κάθε σήμερα που ξημερώνει.
  • Τι δύναμη κρύβει η συγχώρεση;
Η συγχώρεση μάς απαλλάσσει από όλα τα βάρη της ψυχής μας και μας ελευθερώνει. Εμάς που συγχωρούμε, όχι αυτούς που συγχωρούμε. Όταν συγχωράς, προχωράς – μόνο τότε!
  • Τελικά, τι είναι για εσάς η ευτυχία; Είναι θέμα επιλογής;
Η ευτυχία είναι μια κατάσταση στην οποία ερχόμαστε όταν τα έχουμε βρει με τον εαυτό μας και με τον Θεό – σε όποιον Θεό κι αν πιστεύει ο καθένας μας. Δεν έχει να κάνει με τις εξωτερικές συνθήκες ούτε με τα υλικά μας αποκτήματα. Σαφώς, λοιπόν, είναι θέμα επιλογής.
  • Ετοιμάζετε κάτι νέο για το μέλλον;
Το επόμενο βιβλίο μου θα είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, εν μέρει, και θα έχει να κάνει με την διαφορετικότητα. Πρόκειται για την ιστορία μιας οικογένειας που έχει υιοθετήσει ένα κοριτσάκι από την Αιθιοπία .


Λίγα λόγια

Η Βίλα Ευτυχία φιλοξενεί επτά ηλικιωμένους ανθρώπους, τρεις άντρες και τέσσερις γυναίκες, πλούσιους και κάποτε διάσημους, οι οποίοι έχουν ένα κοινό στοιχείο: είναι όλοι τους άκληροι.
Όταν η νεαρή γιατρός Μελίνα Γκρέι περνά την πύλη της πολυτελούς βίλας, έχοντας αναλάβει τη θέση της παθολόγου, δεν μπορεί να φανταστεί πως αυτή η απόφαση θα αλλάξει ολόκληρη τη ζωή της. Κυνηγημένη και η ίδια από τα φαντάσματα και τα μυστικά του δικού της παρελθόντος, θεωρεί εξαιρετική την ευκαιρία που της δίνεται με αυτή τη θέση εργασίας, ώστε να κρυφτεί από όσα και όσους την καταδίωκαν. Μα μέσα σε όλα τα συγκλονιστικά που ανακαλύπτει στο σπίτι αυτό για τον εαυτό της, τους ανθρώπους και την ίδια τη ζωή, για πρώτη φορά συνειδητοποιεί πως ευτυχία θα πει…
Η Μαρία Τζιρίτα, αγαπημένη συγγραφέας 330.000 χιλιάδων αναγνωστών, επιστρέφει με ένα ψυχογραφικό μυθιστόρημα που, μέσα από τις ιστορίες επτά διαφορετικών ανθρώπων στη δύση της ζωής τους, αποκαλύπτει τι πραγματικά σημαίνει ευτυχία…

ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΡΙΤΑ

Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΡΙΤΑ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Από μικρή ηλικία έγραφε διηγήματα, εμπνευσμένα από την καθημερινότητα, και στο σχολείο αρκετές εκθέσεις της είχαν διακριθεί και βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Σπούδασε ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία, αλλά τα τελευταία χρόνια την κέρδισε ο κόσμος των επιχειρήσεων και του μάρκετινγκ. Σήμερα εργάζεται ως υπεύθυνη πωλήσεων σε κατασκευαστική εταιρεία στη Γλυφάδα. Έχει δική της στήλη στο ηλεκτρονικό περιοδικό Flowmagazine με τίτλο «Ταξίδι στην αυτογνωσία». Έχει μια κόρη και το χόμπι της είναι τα ενυδρεία. Λατρεύει τα ζώα και πολύ συχνά γράφει ιστορίες με πρωταγωνιστές τα αγαπημένα της χρυσόψαρα. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν δώδεκα μυθιστορήματά της, σε 330.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου