Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Ποτέ χωρίς την κόρη μου...



Το βιβλίο “Ποτέ χωρίς την κόρη μου” της συγγραφέα Μπέτι Μαχμουντί είναι ένα διεθνές best seller που ανήκει στα βιβλία που ξεχώρισαν από τις εκδόσεις Ψυχογιός, καθώς έτυχαν τεράστιας αναγνωστικής απήχησης. Πρόκειται για μία πραγματική ιστορία με αυτοβιογραφικά στοιχεία που αφηγείται τον γολγοθά μίας Αμερικανίδας και της κόρης της.

Η Οδύσσεια της Μπέτι Μαχμουντί ξεκίνησε όταν ο συζύγός της Μουντί -Ιρανός στην καταγωγή με ειδικότητα στην αναισθησιολογία- της πρότεινε να ταξιδέψουν μαζί με την κόρη τους Μαχτόμπ στο Ιράν, για να επισκεφτεί ο ίδιος τους συγγενείς που είχε αφήσει για χρόνια πίσω στην πατρίδα. Η Μπέτι αρχίζει να ανησυχεί για το ταξίδι αυτό και φοβάται μήπως ο σύζυγός της δεν τηρήσει την υπόσχεσή του να επιστρέψουν με την κόρη τους πάλι πίσω στην Αμερική. Οι αμφιβολίες όμως της ηρωίδας εκλαμβάνονται περισσότερο ως ανησυχίες, καθώς ο Μουντί την διαβεβαιώνει πως θα έπρεπε να επιστρέψει πίσω στην καριέρα και την περιουσία του. Παρόλα αυτά, η ηρωίδα επισκεπτόμενη το Ιράν συνειδητοποιεί πως βρίσκεται δέσμια μίας καταπιεστικής οικογένειας, ενός μανιακού -χειριστικού συζύγου και ενός πολιτισμού με αυστηρά ήθη και στερεοτυπικές αντιλήψεις απέναντι στις γυναίκες... Από εδώ και πέρα, η ηρωίδα καλείται να ξεπεράσει πολλούς “δαίμονες” και να υπερβεί τον εαυτό και τα όριά της προκειμένου να βρει μία λύση διαφυγής για εκείνη και την κόρη της...

Πρόκειται για μία συγκλονιστική ιστορία που αφυπνίζει τον αναγνώστη σχετικά με τα αυστηρά ήθη των ανατολικών πολιτισμών, τον γυναικείο σεξισμό, την υποτίμηση της γυναίκας. Έπειτα, μέσα από τα ιστορικά στοιχεία της αφήγησης πληροφορούμαστε για το αυταρχικό καθεστώς του Αγιατολάχ στο Ιράν, την φανατισμένη αστυνομία των Πασντάρ και τα αυστηρά θρησκευτικά ήθη. Η αφήγηση αποτελεί μια αφύπνιση συνείδησης για τους αναγνώστες δυτικών πολιτισμών που απολαμβάνουν ελευθερίες, όπως η ανεξιθρησκία, η διαλλακτικότητα και η διαφορετικότητα.

Ταυτόχρονα, η ηρωίδα αποτελεί παράδειγμα αντίστασης σε κάθε άνδρα που καταπιέζει τις γυναίκες, είτε πρόκειται για συζύγους ή εργοδότες.. Η Μπέτι με τη δύναμη της ψυχής της κατάφερε να υλοποιήσει το όνειρο της επιστροφής της στην Αμερική έπειτα από μία δεκαοκτάμηνη αιχμαλωσία σε ένα οπισθοδρομικό κράτος... 

Πράγματι πρόκειται για ένα βιβλίο που δικαίως ανήκει στα “βιβλία που ξεχώρισαν” καθώς αποτελεί μία διαχρονική ιστορία και αυθεντικά ανθρώπινη... Αυτό το ξεχωριστό βιβλίο δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη και είναι η πρόταση των Booklovers για αναγνώστες με απαιτήσεις.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου